Povećanje usnica se vrši zbog različitih razloga. Većina pacijenata zahtijeva estetsko povećanje volumena tankih usnica. Danas je općeprihvaćemo stajalište da su punije usnice znatno senzualnije, seksipilnije, a omogućavaju znatno lakše nanošenje make up-a na lice, što sve doprinosi općem dojmu ljepote pojedine individue. Gornja usnica je prirodno češće slabije razvijena ili hipoplastična. Treba razlikovati dva osnovna anatomska pojma usnice:

  • volumen
  • projekcija

Volumen usnice znači punoću i zaobljen oblik. Projekcija je vidljivost usnice gledana iz en-face projekcije. Idealan estetski rezultat povećava istovremeno volumen i projekciju usnice. Donja usnica je često normalne veličine i projekcije u većine individua i stoga se nešto rjeđe tretira zahvatima povećanja. Povećanje donje usnice je znatno lakše od povećanja gornje usnice zbog anatomske građe i horizontalnog položaja na donjoj trećini lica. Za razliku od donje usnice, postoje velike varijacije u izgledu, debljini i projekciji gornje usnice kod različitih pojedinaca.

Katkada je razvijen samo centralni dio gornje usnice, a bočni dijelovi i kutevi usana su gotovo nevidljivi i uvrnuti prema unutra. To su najteži slučajevi u kojima se optimalan estetski rezultat postiže kombinacijom injekcijske i kirurške tehnike. Mnoge osobe, slušajući razmišljanja brojnih pacijenata, fokusiraju svoju pažnju najprije na usnice suprotnog spola. Pune i senzualne usnice raznih modela pune reklamne stranice raznih tiskovina, interneta i elektroničkih medija. Rijetko ćemo u reklami vidjeti osobu tankih usnica, bez obzira što reklamira. Možemo zaključiti da je uvriježeno mišljenje da punije, senzualnije usnice ljepše pristaju izgledu i karakteru svake osobe.

Metoda povećanja usnica

Postoje tri osnovne metode povećanja usnica koje se izvode u „Ordinciji Ostojić“, a koje su u skladu s važećim zakonima Republike Hrvatske.

  1. Povećanje volumena usnica vlastitim tkivom – ( vlastito masno tkivo – lipofilling, dermalni transplantati)
  2. Povećanje volumena usnica injekcijskom tehnikom pomoću različitih implantata
  3. Povećanje projekcije usnica kirurškom metodom izvrtanja ili everzije usnice ili primjenom lokalnih režnjeva sluznice usnice
  1. Povećanje usnica vlastitim tkivom je najsigurnija metoda povećanja usnica s najmanjim postotkom komplikacija. Najčešće se koristi masno tkivo koje se obično uzima liposukcijom s trbuha ili stražnjice i potom se injektira u usnice. Ne postoji mogućnost odbacivanja jer se radi o vlastitom tkivu. Nedostatak procedure je rastapanje ili resorpcija masnog tkiva pri čemu se 70% – 80% injektiranog masnog tkiva rastopi ili resorbira i postupak se mora ponoviti nakon dva do tri mjeseca. Obično je potrebno napraviti četiri, pet tretmana tijekom godine dana da bi se dobio željeni volumen usnice.

Nedostaci su crveno žuta boja crvenila usnice, te asimetričan proces rastapanja masnog tkiva što dovodi do vidljivih asimetrija u debljini usnica. Ako se koriste dermalni slobodni transplantati (komad potkožnog vezivno mišićnog tkiva odvojen od kože), prethodno se mora kirurški napraviti „tunel“ u  koji se umetne transplantat. Nedostaci navedene procedure su tvrđa usnica iregularnog ruba i gubitak volumena usnice zbog resorpcije transplantata.

  1. Povećanje usnica injekcijskom tehnikom je najzastupljenija metoda estetskog povećanja usnica jer je tehnički najlakše izvediva, najkraće traje, a rezultati su predvidljivi i dugo traju, čak do 11 godina (Aquamid). Postoje privremeni i trajni implantati (filleri).

– Privremeni implantati su preparati hijaluronske kiseline koja se inače normalno nalazi u ljudskom organizmu u koži, zglobovima i zglobnim ovojnicama. U Hrvatskoj su zasad registrirani i legalno dostupni švedski preparati Restylane, Perlane (proizvođač Q-Med) i švicarski preparati Esthelis i Fortelis (proizvođač Anteis). Navedeni privremeni implantati se sintetski proizvode u laboratoriju i potpuno su identični ljudskoj hijaluronskoj kiselini. Preparat Fortelis se sastoji od vrlo guste hijaluronske kiseline i koristi se za aplikaciju u dermis cijelog lica, registriran je u lipnju 2008. godine u Republici Hrvatskoj.  Efekt povećanja traje obično 4 do 6 mjeseci, što ovisi najviše o dubini aplikacije, a efekt Fortelisa traje oko godinu dana. Naime, što pliće injektiran implantat, to je duži efekt trajanja. Potrebno je naglasiti da postoje rijetke osobe s pojačanom aktivnosti enzima hijaluronidaze koji inače razgrađuje hijaluronsku kiselinu. Ako se preparat hijaluronske kiseline koristi za povećanje usnica, kod takvih pacijenata trajanje efekta će biti razočaravajuće (nekoliko tjedana)

– Trajni implantati (Long lasting implants) – jedini registrirani i dostupni trajni implantat u Hrvatskoj je Aquamid koji se sastoji od hidrogela (97,5%) i poliakrilamida (2,5%). Aquamid perzistira na tržištu Europske unije više od 15 godina i danas se smatra jednim od najsigurnijh implantata. Estetski rezultati su superiorni u odnosu na druge metode. Efekt povećanja traje od 7 do čak 11 godina (zabilježeno) . Očekuje se skora registracija Aquamida u SAD-u.

Kontraindikacije za primjenu privremenih ili trajnih implantata: Autoimune bolesti (multipla skleroza, ulcerozni kolitis, Chronova bolest, reumatoidni artritis, Hashimotov tiroiditis), šećerna bolest, trudnoća, dojenje, prisustvo nekog drugog privremenog ili trajnog implantata, kronićna upotreba kortikosteroida ili visokih doza nesteroidnih antireumatika.

  1. Kirurško izvrtanje ili everzija usnica se vrši kada se želi povećati projekcija ili vidljivost usnice s prednje projekcije. Taj zahvat je indiciran kod izrazito tankih usnica koje su uvrnute prema dolje i prema usnoj šupljini. Primjena vlastitog masnog tkiva ili implantata neće polučiti nikakav rezultat jer će usnica svejedno biti usmjerena prema dolje kao i preoperativno. Cilj metode je izrezati strip kože oko usnice i zatim spojiti rub crvenila usnice s rubom defekta kože, nastalog nakon izrezivanja kože. Na taj način usnica postane znatno vidljivija gledano sprijeda i može biti naknadno povećana vlastitim tkivom ili implantatom. Ožiljak je precizno lociran na granici crvenila i kožnog dijela usnice, a potpuno postaje nevidljiv nakon nekoliko tjedana. Kontraindikacija je sklonost hipertrofičnim ožiljcima ili keloidima, hemofilija i druge slične bolesti.

Aquamid u Hrvatskoj

Aquamid je registriran u Hrvatskoj prije 5 godina zahvaljujući inicijativi dr. Ostojića koji ga je prvi počeo primjenjivati u estetskoj kirurgiji u Hrvatskoj. U proteklih pet godina, u „Ordinaciji Ostojić“ je tretirano više od 400 pacijenata Aquamidom, sa samo jednim slučajem infekcije usnice, uz odlične estetske rezultate i veoma zadovoljnim pacijentima.

Postupak

Najprije slijedi preoperativni pregled na kojem se saslušaju želje pacijenata. Nakon toga slijedi temeljita evaluacija usnica. Prirodno je da donja usnica ima veći volumen od gornje usnice. Najizbočenija točka gornje usnice leži ispred najizbočenije točke donje usnice za oko dva milimetra, a najizbočenija točka donje usnice leži ispred najizbočenije točke brade za 2 – 4 mm (normalni anatomski odnosi). To znači da eventualna odstupanja moraju biti notirana na prvom pregledu. Asimetrije usnica se moraju preoperativno detektirati i upozoriti pacijenta na njihovo postojanje. Gornja usnica se znatno češće estetski povećava Aquamidom nego donja usnica, jer je anatomski tanja i složenije građena nego donja usnica. Gornje usnice se znatno više razlikuju među pojedinim individuama nego donje usnice koje su znatno sličnije po obliku i volumenu među različitim osobama. Zato je estetsko povećanje gornje usnice znatno zahtjevnije i zahtijeva veće kirurško iskustvo i osjećaj za dobivanje senzualne punoće usnice.

Kirurška procedura – Estetsko povećanje usnica Aquamidom

Prvi korak u kirurškoj proceduri pri povećanju usnica je čišćenje usnica i okolnog područja alkoholnim dezinseptikom. Lice mora biti temeljito očišćeno jer se na taj način bitno smanjuje rizik od moguće infekcije.

Slika usnica prije povećanja.

Injiciranje lokalnog anestetika u okolinu usnice kako bi zahvat bio u potpunosti bezobolan. Može se primjetiti da se lokalni anestetik ne primjenjuje direktno u usnicu, nego u okolno područje kako ne bi drastično povećao volumen usnice i onemogućio ravnomjerno injiciranje implantata (Aquamid).

Igla se uvodi u usnicu paralelno s rubom crvenila usnica na dubinu od 2 do 3mm i najprije se formira tunel uvlačenjem i izvlačenjem igle. Aquamid se aplicira vrlo lagano samo kad se igla polagano izvlači van. Tehnika aplikacije Aquamida je da se jednim ubodom injektira u nekoliko smjerova poput lepeze (Fan shaped manner), odnosno da se sa što manje uboda pokrije veća površina usnice (prevencija infekcije).

Svaka šprica Aquamida ima preciznu skalu tako da operater može točno znati koliko je implantata ubrizgao u određeni dio usnice. Na taj način se znatno smanjuje mogućnost za nastanak postoperativne asimetrije usnice.

Primjena Aquamida u lijevu polovinu gornje usnice. Isti iznos koji je apliciran u desnu polovinu gornje usnice mora se aplicirati na ista mjesta lijeve polovice usnice. Na desnoj slici je prikazano tuneliranje druge strane usnice.

Nakon ubrizgavanja Aquamida potrebno je prstima prekontrolirati je li Aqaumid ravnomjerno raspoređen. S obzirom da je Aquamid gel, prstima se može dodatno modelirati usnica da bi se postigao idealan estetski rezultat.

Gornja usnica nakon povećanja Aquamidom. Može se primijetiti oteklina gornje usnice koja će splasnuti nakon jedan do dva dana. Također, evidentan je izostanak krvnih podljeva neposredno nakon zahvata.

Antibiotska mast (mupirocin) je premazana preko usnica i okolnog dijela lica radi prevencije infekcije. „Ordinacija Ostojić“ propisuje i antibiotik ciprofloxacin u narednih pet dana da bi se minimizirala mogućnost za nastanak infekcije.

Postoperativni period

Otekline i/ili modrice traju vrlo kratko (1 – 3 dana).  Potrebno je izbjegavati saunu i solarij narednih desetak dana, a nisu preporučljivi lokalni hladni oblozi. Pacijent mora nanositi antibiotsku mast čistim rukama. Nanošenje make up–a je preporučljivo najranije 48 sati nakon aplikacije Aquamida. Pacijenti ne smiju uzimati velike doze nesterodinih antireumatika (posebno Ibuprofena) narednih nekoliko tjedana. Osim toga, pacijenti ne bi smjeli uzimati kortikosteroide u visokim dozama u dužem periodu najmanje 6 mjeseci nakon primjene Aquamida, a nakon tog perioda nema nikakvih ograničenja u pogledu uzimanja svih vrsta terapija. Smatra se da je rezultat postignut Aquamidom definitivan nakon 2 tjedna, a da efekt traje desetak godina ponekad čak i više.

Komplikacije

Dosad jedina opisana komplikacija kod primjene Aquamida je vrlo rijetka infekcija. U petnaestak godina koliko Aquamid perzistira na tržištu Europske unije, opisano je stotinjak slučajeva infekcija. U „Ordinaciji Ostojić“ imali smo samo jedan slučaj infekcije usnica u proteklih 5 godina u odnosu na preko 400 pacijenata kojima je apliciran Aquamid. Infekcija nije opasna po život i ne uzrokuje trajne deformacije. Smatra se da infekcija nastaje prijenosom saprofita kože (akne propioni bakterije koje su uzročnici akni) koji se nalaze u dubokim folikulima dlake u dublje slojeve preko igle šprice kojom se aplicira Aquamid. Infekcija se liječi antibioticima, ubodnim incizijama i drenažom.

DODATAK 

Kirurško izvrtanje ili everzija usnica

Kirurško izvrtanje usnica se vrši radi postizanja veće projekcije ili vidljivosti usnice, gledano iz prednje projekcije. Navedeni zahvat ne povećava volumen usnice. Zahvat je indiciran ako se radi o izrazito tankim usnicama koje su okrenute prema usnoj šupljini (u tom slučaju povećanje usnice Aquamidom ne može povećati projekciju usnice). Pacijenti koji ne žele primiti implantat iz različitih razloga su također kandidati za metodu kirurškog izvrtanja usnice.

Kirurška procedura

Preoperativno označavanje ili marking dijela kože gornje usnice koji će biti odstranjen. Moraju se precizno slijediti prirodne linije gornje usnice. Primjena lokalnog anestetika, kako bi zahvat bio bezbolan.

Rez je precizno lociran na granici crvenila i kožnog dijela gornje usnice kako bi ožiljak bio smješten na istom mjestu i gotovo nevidljiv.

Završetak početnog reza koji se proteže duž cijele gornje usnice.

Gornji rez je gotovo paralelan s donjim i proteže se duž kožnog dijela gornje usnice. Rez je dubok oko 1 mm.

Izrezivanje kožnog stripa gornje usnice između dva reza. Izrezuje se samo koža u podlozi operativnog polja gdje se naziru mišićna vlakna orbikularnog usnog mišića.

Strip kože kompletno je izrezan, može se uočiti relativna beskrvnost operacije. Na desnoj slici je izrezani strip kože.

Postavljanje pojedinačnih 6–0 kožnih šavova da bi se na simetričan način formirale konture novog Kupidovog luka gornje usnice (Kupidov luk ima oblik slova M).

Desni dio reza je sašiven intrakutanim 5–0 šavom. Rubovi crvenila i kožnog dijela gornje usnice savršeno prijanjaju jedan uz drugi.

Završetak šivanja reza lijeve polovine gornje usnice.

Projekcija ili vidljivost usnice je sad znatno veća nego prije zahvata. Rez između gornjeg ruba crvenila i donjeg ruba kožnog dijela usnice je simetričan, s očuvanom anatomijom gornje usnice. Distanca između reza i donjeg dijela nosa je prirodno duga.  Ožiljak će biti gotovo neprimjetan nakon nekoliko tjedana, a izgledat će kao svijetli obruč (halo) oko usnice, što je prirodna karakteristika usnica u mlađih osoba.

Na slikama je prikazana gornja usnica koja je podvrgnuta navedenom zahvatu. Gornja slika prikazuje gornju usnicu prije navedenog zahvata, a donja slika prikazuje gornju usnicu nakon navedenog zahvata. Gornja usnica na donjoj slici je snimljena mjesec dana nakon zahvata, tako da je za očekivati da će konačan rezultat biti još bolji. Vidimo da je usnica zadržala prirodni oblik, a crvenilo usnica je drastično povećano. Ovako hipoplastična ili slabo razvijena gornja usnica se može uspješno korigirati samo navedenim postupkom jer, primjerice,  apliciranjem Aquamida se usnice povećaju, ali i dalje ostanu izvrnute odnosno okrenute prema usnoj šupljini. Navedene usnice je moguće tretirati još eventualno jednom injekcijom Aquamida kako bi dobile još ljepši i zaobljeniji oblik koji doprinosi senzualnosti usnica.

Koje se metode povećanja usnica koriste u ”Ordinaciji Ostojić”?
Kod nas se, u skladu s važećim zakonima Republike Hrvatske, koriste tri osnovne metode povećanja usnica: povećanje volumena usnica vlastitim tkivom, povećanje volumena usnica injekcijskom tehnikom pomoću različitih implantanata i povećanje projekcije usnice kirurškom metodom izvrtanja usnice ili primjenom lokalnih režnjeva sluznice usnice.

Koja je najsigurnija metoda povećanja usnica?
Najsigurnija metoda, odnosna metoda s najmanjim postotkom komplikacije je povećanje usnica vlastitim tkivom. Masno tkivo se najčešće uzima liposukcijom s trbuha ili stražnjice i zatim se unosi u usnice. Kako se radi o vlastitom tkivu, ne postoji mogućnost odbacivanja. Ukoliko ose koriste dermalni slobodni transplantati, prethodno je nužno napraviti tzv. tunel u usnici u koji se umetne transplantat. Nedostaci ove metode su gubitak volumena usnice zbog resorpcije transplantata, te tvrđa usnica iregularnog ruba.

Koji su nedostatci metode poveđanja usnica vlastitim tkivom?
Nedostatak ove procedure je činjenica da se 70% – 80% injektiranog masnog tkiva otopi ili resorbira. Zbog toga se postupak mora ponoviti nakon dva do tri mjeseca, a da bi se dobio željeni volumen usnice potrebno je tijekom godine napraviti četiri do pet tretmana. Pod nedostatke se ubrajaju asimetrični proces rastapanja masnog tkiva (samim time pojavljuje se vidljiva asimetrija u debljini usnica) te crveno-žuta boja crvenila usnice.

Koja je najzastupljenija ili najpopularnija metoda povećanja usnica?
Povećanje usnica injekcijskom tehnikom najzastupljenija je metoda. S tehničke strane najlakše je izvediva, zahvat najkraće traje, rezultati su dugotrajni (u slučaju Aquamida i do jedanaest godina). Moguće je povećanje usnica privremenim ili trajnim implantatima.

Koja je razlika između povećanja usnica privremenih i trajnih implantatima?
Privremeni implantati su preparati hijaluronske kiseline. Ona je inače prirodni dio ljudskog organizam i nalazimo je u koži, zglobovima i zglobnim ovojnicama. U Hrvatskoj su zasad registrirani i legalno dostupni sljedeći preparati: Esthelis i Fortelis (švicarski preparati, proizvođač Anteis), te Restylane i Perlane (švedski preparati, proizvođač Q-Med). Navedeni preparati proizvode se u laboratorijima sintetskom metodom, a potpuno su identični ljudskoj hijaluronskoj kiselini. Među njima se izdvaja preparat Fortelis (registriran u lipnju 2008.) koji se sastoji id vrlo guste hijaluronske kiseline, a koristi se za aplikaciju u dermis cijelog lica.

Ovisno o dubini aplikaicije, efekt povećanja traje obično četiri do šest mjeseci, kod Fortelisa efekt traje oko godinu dana. Valja istaknuti kako postoje rijetku slučajevi osoba kod kojih je pojačana aktivnost enzima hijaluronske kiseline. Kod takvih osoba, efekt povećanja usnica pomoću preparata na bazi hijaluronske kiseline bit će razočaravajući (vrlo često efekt traje samo nekoliko tjedana).

Od trajnih implantanata jedini registriran i dostupan u Hrvatskoj je Aquamid. Sastoji se od 97,5% hidrogela i 2,5% poliakrilamida. Smatra se jednim od najsigurnijih implantanata i na tržištu EU uspješno se koristi više od petnaest godina. Efekt povećanja usnica Aquamidom traje od sedam do jedanaest godina, a estetski rezultati su superiorni u odnosu na druge metode.

Koje su kontraindikacije za primjenu privremenih i trajnih implantata?
Autoimune bolesti (multipla skleroza, ulcerozni kolitis, Chronova bolest, reumatoidni artritis, Hashimotov tiroiditis), šećerna bolest, trudnoća, dojenje, prisustvo nekog drugog privremenog ili trajnog implantata, kronična upotreba kortikosteroida ili visokih doza nesteroidnih antireumatika.

Kako izgleda postupak povećanja usnica Aquamidom?
Prije svega se vrši preoperativni pregled gdje se razgovara sa pacijentima i saslušaju njihove želje. Nakon toga slijedi evaluacija usnica i notiraju eventualna odstupanja. Ukoliko postoji asimetrija usnica ona se mora detektirati i upozoriti pacijenta. Kako je gornja usnica obično tanja i složenije graÄ‘ena od donje usnice, ona se znatno češće estetski povećava Aquamidom.

Isto tako, za razliku od donjih usnica koje su relativno slične po obliku i volumena među različitim osobama, gornje usnice se znatno više razlikuju među pojedinim individuama. Iz tog razloga estetsko povećanje gornje usnice znatno zahtjevnije i zahtijeva veće kirurško iskustvo i osjećaj za dobivanje senzualne punoće usnice.

Nakon preoperativnog pregleda slijedi kiruška procedura, o detaljima možete pročitati više ovdje: Estetsko povećanje usnica Aquamidom – kirurška procedura.

Kako izgleda postoperativni period povećanje usnica Aquamidom?
Sljedećih desetak dana nakon operacije treba izbjegavati solarij, sauni i bilo kakvo nanošenje hladnih obloga. Nije preporučljivo nanositi make up bar sljedeća dva dana. Pacijenti moraju nanositi antibiotsku mast čistim rukama. Osim toga, pacijenti ne bi smjeli uzimati kortikosteroide u visokim dozama u dužem periodu najmanje 6 mjeseci nakon primjene Aquamida, a nakon tog perioda nema nikakvih ograničenja u pogledu uzimanja svih vrsta terapija.
Otekline i eventualne modrice traje kratko, najčešće jedan do tri dana. Nakon 2 tjedna očekuje se konačni rezultat, jer kroz to vrijeme se preparat sam preraspodijeli i zadobije se konačni oblik, kao i što će sasvim nestati eventualni podljevi i modrice.

Koje su moguće komplikacije kod/nakon povećanje usnica Aquamidom?
Komplikacije kod ove metode izuzetno su rijetke. U ”Ordinaciji Ostojić” imalo smo samo jedan slučaj infekcije usnica u proteklih pet godina i preko 400 pacijenata. Općenito, kroz petnaestak godina primjene Aquamida na tržištu EU, opisano je stotinjak slučajeva infekcija.

Infekcija nije opasna po život i ne uzrokuje trajne deformacije. Smatra se da infekcija nastaje prijenosom saprofita kože (akne propioni bakterije koje su uzročnici akni) koji se nalaze u dubokim folikulima dlake u dublje slojeve preko igle šprice kojom se aplicira Aquamid. Infekcija se liječi antibioticima, ubodnim incizijama i drenažom.
Kada se primjenjuje kirurško izvrtanje usnice?

Kirurško izvrtanje ondosno everzija usnica primjenjuje se kada se želi povećati projekcija ili vidljivost usnice s prednje projekcije. Primjenjuje se kod korekcije izrazito tankih usnica koje su uvrnute prema dolje, odnosno prema usnoj šupljini. U ovom slučaju aplikacija implantanata ili vlastitog tkiva neže polučiti željene rezultate jer će usnica i dalje biti usmjerena prema dolje.

Cilj metode je izrezati strip kože oko usnice i zatim spojiti rub crvenila usnice s rubom defekta kože, nastalog nakon izrezivanja kože. Na taj način usnica postane znatno vidljivija gledano sprijeda i može biti naknadno povećana vlastitim tkivom ili implantatom. Ožiljak je precizno lociran na granici crvenila i kožnog dijela usnice, a potpuno postaje nevidljiv nakon nekoliko tjedana. Kontraindikacija je sklonost hipertrofičnim ožiljcima ili keloidima, hemofilija i druge slične bolesti.