Tijekom procesa starenja dolazi do brojnih strukturalnih promjena u mekim tkivima i kostima lica i vrata. Osnovna značajka svih tih procesa je gubitak čvrstoće tkiva, što rezultira spuštanjem mekih tkiva lica i vrata prema dolje, u gravitacijskom smjeru. Koža gubi elastičnost propadanjem elastičnih vlakana, i čvrstoću zbog propadanja kolagenih vlakana. Ispod kože i potkožnog tkiva nalazi se površinski mišićno vezivni sloj lica i vrata ( SMAS – engl. „superfitial musculoaponeurotic system“) koji također doživljava degenerativne promjene koje u konačnici rezultiraju gubitkom napetosti ili tonusa mekih tkiva lica i vrata i tipičnim promjenama koje pripisujemo starenju.

Bitno je spomenuti da sve osobe ne stare na isti način i jednakom brzinom, što najviše ovisi o genetskim faktorima, izlaganju suncu i vjetru tijekom života, načinu prehrane, stilu života, abuzusu cigareta, alkohola i droga. Najranije promjene se počinju vidjeti na lateralnim dijelovima obrva i na gornjim kapcima. Lateralni dijelovi obrva se počinju spuštati (engl. „lateral hooding“), pri čemu se formira nabor na gornjim kapcima koji se poput zavjese naslanja na lateralne dijelove trepavica. Masno tkivo iz očnih šupljina  prodire prema naprijed i potiskuje oslabljene potporne strukture donjih očnih kapaka, što rezultira stvaranjem tipičnih očnih „vrećica“ ili podočnjaka koji doprinose iscrpljenom ili umornom izgledu lica. Potom se masno tkivo obraza spušta iz svog normalnog položaja u visini jagodičnih kostiju i produbljuje brazde koje spajaju nosna krila i kuteve usana  (nazolabijalne brazde ili sulkusi), a srednja trećina lica postane plosnata odnosno udubljena, što osobama daje umoran i ispijen izgled lica.

Koža i SMAS u donjoj trećini lica također gube elastičnost i formiraju se tipični nabori (labiomandibularni nabori, engl. „jowling“) koji se spuštaju preko ruba donje čeljusti na prednji gornji dio vrata. Takvo lice poprima tipičan kvadratni oblik (kvadrangularizacija lica).  Ispod kuteva usnica se formiraju nabori suvišne kože koji se zovu „marionetske brazde“ ili mentolabijalne brazde. Usni kutevi se spuštaju prema dolje. Usnice postaju sve tanje, a posebno se to odnosi na gornju usnicu koja se invertira ili uvrće prema usnoj šupljini i postaje izrazito tanka.

Slične promjene se mogu primjetiti i na vratu. Najprije se formira mlohavost kože gornjeg prednjeg dijela vrata u središnjoj liniji koja  se manifestira vertikalnim naborima kože, a to je znak slabosti medijalnih rubova najpovršnijeg vratnog mišića platizme. Osim toga, potkožno masno tkivo ispod brade se također spušta prema dolje i potpuno briše kut između brade i vrata (cervikomentalni kut). Takve osobe često izgledaju kao da imaju „dvostruku bradu“. Osim navedenih većih promjena na licu i vratu, stvaraju se brojne sitne bore: horizontalne bore čela, vertikalne bore glabele (engl. „frown lines“ ili bore mrštenja),  lateralne bore oko očiju ili periorbitalne bore (engl. „Crow’s feet“), vertikalne bore oko usnica ili perioralne bore, horizontalne bore vrata koje nastaju slabljenjem mišića platizme i kože vrata.

Evidentno je da korekcija navedenih promjena lica i vrata tijekom starenja mora nastojati da ta tkiva povrati natrag u njihov mladenački položaj, povlačeći ih prema gore, u antigravitacijskom smjeru. To je osnovna karakteristika suvremenih metoda face liftinga među kojima se posebno ističe  face lifting kratkog reza („Short Scar Rhytidectomy“ – autori su begijski kirurzi Tonnard i Verpaelle). Povlačenje spuštenih i mlohavih mekih tkiva lica i vrata isključivo prema gore, u superiornom ili antigravitacijskom smjeru, je jedna od osnovnih razlika između suvremenog i klasičnog facelifta.

„Short Scar“  face lifting

Face lifting kratkog reza („Short Scar Rhytidectomy  or MACS – minimal access cranial suspension lift“) je uveden u medicinsku praksu u Gentu u Belgiji prije nekoliko godina, a autori metode su vrhunski estetski kirurzi Patrick Tonnard i Alexis Verpaelle. Razlozi pronalaženja novijih i suvremenijih metoda face liftnga leže u činjenici da je klasični face lift operacija koja traje četiri do pet sati, rez se proteže od vlasišta sljepoočne regije, ispred i iza uha, te završava daleko u vlasištu zatiljne regije. Oporavak je dugotrajan, modrice i otekline traju četiri do pet tjedana. Komplikacije poput ozljede ličnog živca i propadanja (nekroza) dijela kožnog režnja su relativno česte, posebno u kroničnih pušača. Klasični face lifting je velika operacija koju prate određeni rizici i koja zahtjeva dugotrajan postoperativni oporavak, a većina današnjih pacijenata su poslovni i drugi zaposleni ljudi koji ne mogu odvojiti toliko vremena za cijelu proceduru. U tome je osnovna razlika između klasičnog i suvremenog face lifta.

Face lifting kratkog reza se vrši kroz dvostruko kraći rez, operativni zahvat traje dvostruko kraće (oko 2,5 sata), postoperativni oporavak je dvostruko kraći (oko 2 tjedna), postoperativne komplikacije su bitno rjeđe, a rezultat operacije je jednako trajan i dobar, vrlo često i puno bolji nego kod klasičnog face lifta. Umjesto kirurškog podizanja kože vrata i potpunog odvajanja od mišića platizme kao kod klasičnog face lifta, hidroliposukcija vrata se primjenjuje kao nužan i neizostavan dio face lifta kratkog reza, s ciljem da se postigne potpuna mobilizacija kože vrata, nakon čega se koža i mišić platizma mogu povući u antigravitacijskom smjeru i zadržati u tom položaju pomoću trajnih šavova koji su fiksirani za duboku fasciju sljepoočnog ili temporalnog mišića.

Face lifting u „Ordinaciji Ostojić“

Nakon višegodišnjeg iskustva u primjeni klasičnog face lifta, među prvim ordinacijama u Hrvatskoj objeručke smo prihvatili novu metodu suvremenog face lifta. Navedenu metodu smo najviše usavršili direktno u ustanovi gdje je ona nastala, u Gentu u Belgiji. Tamo je održano nekoliko edukacijskih seminara pri čemu smo uživo prisustvovali kirurškoj proceduri koju su izvodili spomenuti autori kirurške tehnike. Smatramo da ova metoda u potpunosti zadovoljava stremljenja liječnika i pacijenata u 21. stoljeću.  U zadnjih nekoliko godina primjenjujemo isključivo face lifting kratkog reza.

Naime, u „Ordinaciji Ostojić“ na prvom mjestu se vodi računa o zadovoljstvu pacijenta ishodom  estetskog zahvata, pri čemu se najviše pažnje posvećuje zdravlju pacijenata. Ova metoda spaja u sebi sva navedena stremljenja, postiže izvrstan i dugotrajan trajan estetski rezultat uz razumno trajanje postoperativnog oporavka, minimalni postotak postoperativnih komplikacija, što sveukupno doprinosi očuvanju psihofizičkog zdravlja pacijenta. Metoda se odlikuje izuzetno dobro skrivenim ožiljkom, minimalnim podizanjem kožnog režnja obraza (do 6 cm od prednjih dijelova uške) što omogućuje precizno postavljanje dva ili tri trajna šava u obliku omči koji su fiksirani za duboku fasciju sljepoočnog mišića, čime se osigurava trajnost postignutog rezultata.

Naši pacijenti su vrlo zadovoljni brzinom oporavka jer se već nakon 10 – 14 dana većina pacijenata vraća uobičajenim životnim aktivnostima. U „Ordinaciji Ostojić“ face lifting se izvodi vrlo često, pa s obzirom na našu dugu praksu i primjenu najsuvremenijih metoda face liftinga možemo sa zadovoljstvom reći da su nam pacijenti vrlo zadovoljni estetskim rezultatom face liftinga. U „Ordinaciji Ostojić“ posebna pozornost se posvećuje daljnjem stručnom usavršavanju problematike face lifta kao i ostalih estetskih korekcija redovitim pohađanjem medicinskih kongresa u zemlji i inozemstvu te pomnim praćenjem stručne literature u najeminentnijim medicinskim časopisima.

Postupak

Prvi korak je preoperativni pregled pacijenta. Pristup svakom pacijentu je strogo individualan. Uzima se temeljita obiteljska i osobna anamneza (pušenje, kronična sklonost uzimanju alkohola, kronično uzimanje aspirina, kronične bolesti srčanožilnog i drugih organskih sistema organizma i drugi podaci).  Želje i očekivanja pacijenata od zahvata se pažljivo saslušaju. Nakon razgovora slijedi pregled, a važan dio pregleda je psihološka evaluacija svakog pacijenta. Tijekom pregleda se utvrđuje plan operativne procedure u odnosu na izraženost labiomandibularnih nabora, nazolabijalnih i mentolabijalnih brazda, mlohavosti prednjeg gornjeg vrata, izgleda očnih kapaka, te se razmišlja o kombiniranju dodatnih ili adjuvantnih kirurških tehnika kao dodatak face liftu (aplikacija Aquamida u usnice, nazolabijalne ili mentolabijalne brazde, aplikacija Botoxa A ili preparata hijaluronske kiseline, primjena kemijskog „peela“ s 35% TCA radi uklanjanja sitnih bora oko usnica ili očiju). Važno je ustanoviti eventualne asimetrije lica i vrata što je relativno čest nalaz, te ih predočiti pacijentu ispred ogledala. U tijeku pregleda se pažljivo utvrđuje tip i tekstura kože lica i vrata što je krucijalno za ishod operativnog zahvata. Nakon pregleda pristupa se fotografiranju pacijenta u 7-9 standardnih projekcija. Rutinske preoperativne pretrage (krvni testovi, EKG, UZV srca, RTG srca i pluća, pregled internista) moraju biti izvršene prije zahvata i ne smiju biti starije od mjesec dana.

Kirurška procedura

Naš kirurg dr. Duje Ostojić se nalazi u pripremi za face lift, dok anesteziolog priprema pacijenta za navedeni zahvat. Navedeni zahvat se može vršiti u lokalnoj potenciranoj ili općoj anesteziji. Puno veći komfor pacijentu i operateru pruža opća anestezija jer se radi o zahvatu koji traje oko 3 sata i zahtijeva preciznu kiruršku tehniku i mirnu ruku operatera.

Preoperativni „marking“ koji označava područje vrata gdje će se izvršiti hidroliposukcija lica te gdje se planira podignuti kožni režanj obraza u potkožnoj ravnini. Crnim flomasterom unutar režnja obraza su označene pozicije dva trajna šava u obliku omči, koji će povući spuštena meka tkiva lica i vrata u antigravitacijski smjer i „zakvačiti“ ih za fiksnu točku (engl. „anchor point“), duboku temporalnu ili sljepoočnu fasciju.

Slijedi prikaz kirurške tehnike faceliftinga kratkog reza („Short Scar Rhytidectomy or MACS lift – minimal access cranial suspension“) koju smo usvojili među prvim ordinacijama u Hrvatskoj. Prvi kirurški manevar navedene tehnike se nužno i neizostavno sastoji od hidroliposukcije vrata. Kroz dva minimalna reza, koristeći najtanju kanilu za liposukciju promjera 3 mm (radi minimiziranja traume tkiva), potpuno se mobilizira koža vrata, a istovremeno se odstranjuju depoziti potkožnog masnog tkiva u regiji prednjeg gornjeg vrata (submentalna regija). Potpuna mobilizacija kože vrata je uvjet da bi se omogućilo maksimalno povlačenje kože i najpovršnijeg mišića vrata platizme (dio SMAS-a) isključivo u antigravitacijskom ili superiornom smjeru.

Na prvoj slici je prikazan opseg podizanja kožnog režnja obraza u potkožnoj ravnini. Kožni rez je lociran ispred uha i u vlasištu sljepoočne ili temporalne regije. U tome je velika prednost liftinga kratkog reza jer je kirurški rez dvostruko kraći nego kod klasičnog faceliftinga. Sukladno tome postoperativni ožiljak i oporavak su dvostruko kraći. Rez se sastoji od vertikalnog i horizontalnog kraka. Vertikalni krak reza počinje oko ušne resice i slijedi prema gore, u brazdi ispred uha, precizno izveden tako da je ožiljak gotovo nevidljiv. Na trećoj slici je prikazan prijelaz iz vertikalnog u horizontalni krak reza. Horizontalni dio reza se nalazi u vlasištu sljepoočne regije, 2-3 mm udaljen od linije vlasišta, i ima „cik-cak“ oblik (engl. „zig-zag pattern“). Skalpel je usmjeren pod kutom od 30 stupnjeva prema koži, da prereže folikule dlaka koje će kasnije izrasti preko ožiljka i potpuno ga sakriti.

Na slici je prikazan radiovalni nož kojim je kirurg izvršio navedeni zahvat. Uporabom preciznog radiovalnog noža postiže se beskrvnost operacije što osigurava minimalno trajanje postoperativog tijeka.

Nakon podizanja kožnog režnja obraza u supkutalnoj ravnini postavljena su dva trajna šava (Prolene 2 – 0) u obliku omči pomoću kojih se koža i površinski mišićno aponeurotski sloj lica i vrata (SMAS)  povlače isključivo prema  gore, u antigravitacijskom smjeru, što je najlogičnije s obzirom da se meka tkiva lica i vrata  spuštaju prema dolje tijekom procesa starenja. Nakon maksimalnog zatezanja potkožnog tkiva lica i vrata slijedi odstranjenje suvišne kože, što je jasno prikazano na gornjim slikama. Odstranjen je komad kože s potkožnim tkivom širok oko 4 cm.

Šivanje horizontalnog kraka reza face lifta mora se izvršiti u dva sloja šavova. Završeno je postavljanje potkožnih, inverznih,  pojedinačnih, resorptivnih šavova (Monocryl 4–0 i 2-0) te slijedi postavljanje kožnog produžnog šava (Prolene 5 -0). Šav horizontalnog kraka face lifta se šiva pod umjerenom tenzijom. Minimalni kožni nabori horizontalnog kraka reza face lifta će nestati za 3-4 tjedna. U „Ordinaciji Ostojić“ posebna pozornost se posvećuje preciznom šivanju rezova s ciljem da se dobije gotovo nevidljiv ožiljak. U prikazanom slučaju šivanje je trajalo oko 45 min.

Dodatni višak kože ispred uške se odstranjuje pomoću škara pri čemu se pažljivo mora kontrolirati da se odstrani optimalan, nikako prevelik komad kože. Šav vertikalnog kraka face lifta kratkog reza se šiva bez ikakve tenzije na kožnim rubovima, da se izbjegne postoperativna promjena prirodnog položaja uške.

Završeno je šivanje vertikalnog i horizontalnog kraka liftinga kratkog reza. Vertikalni krak je sašiven pojedinačnim neresorptivnim šavovima (Prolene 5 -0). Položaj uške, odnosno ušne resice, je isti kao i prije operacije. Loša strana klasične metode face lifta je vrlo česta dislokacija ušne resice prema naprijed i dolje, što nije uobičajeno kod liftinga kratkog reza.

Na završetku kirurške procedure postavljena je specijalna bandaža, učvršćena elastičnim zavojem, koja će biti uklonjena sljedeći dan. Nakon toga pacijentica može prati kosu dječjim kupkama i lokalno primjenjivati antibiotski sprej po rezovima face lifta.

Postoperativni period

Osnovna karakteristika i prednost face lifta kratkog reza je dvostruko brži oporavak pacijenata nego kod klasičnog  face liftinga. Pacijent se zadržava 24 sata pod liječničkom opservacijom. Rani postoperativni tijek je gotovo potpuno bezbolan zbog primjene intramuskularnih injekcija protiv bolova. Pacijent se otpušta na postoperativnu njegu drugi postoperativni dan s potpuno nepokrivenim rezovima jer je higijena vlasišta, lica i vrata tako najbolje održiva. Eventualni blagi bolovi u području lica i vrata u narednih nekoliko dana mogu se uspješno riješiti peroralnim uzimanjem analgetika. Modrice (hematomi) i otekline  (edemi) lica i vrata obično traju oko desetak dana, a resorpcija ili nestanak hematoma i oteklina se može ubrzati redovitim uzimanjem antiedematozne terapije na bazi ananasa (npr. Traumanase tablete, 4 x 1 tableta dnevno) tijekom četiri tjedna s preporukom početka terapije tjedan dana prije planiranog zahvata.

Šavovi vertikalnog kraka facelifta se skidaju nakon 7 dana, a šavovi  horizontalnog kraka nakon 2 tjedna. Pacijenti bi trebali spavati na leđima s blago povišenim uzglavljem najmanje dva tjedna. Pacijenti moraju izbjegavati traume ili fizičke manipulacije (poput trenja kože i potkožnog tkiva) lica i vrata najmanje četiri tjedna. Primjena masti protiv modrica također može ubrzati oporavak. Pacijenti se mogu vratiti uobičajenim životnim aktivnostima za oko 2 tjedna, što je indivudualan proces. Utrnulost ili hipoestezija kožnog režnja obraza je gotovo uvijek prisutna i perzistira nekoliko mjeseci, a potom se senzibilni osjet vraća u potpunosti.

Komplikacije

Komplikacije face lifta kratkog reza su vrlo rijetke i bitno rjeđe nego kod klasičnog face lifta. Moguće komplikacije su :

  • infekcija (prevencija infekcije je perioperativna, intravenska te peroralna primjena antibiotika u prvih nekoliko postoperativnih dana)
  • krvarenje ili hematom
  • ozljeda ličnog živca (vrlo rijetko, a gotovo isključivo se radi o kratkotrajnim blagim poremećajima normalnih pokreta lica)
  • hipertrofični ožiljci i  keloidi (vrlo rijetko, a mogu se pojaviti  samo kod osoba koje su sklone stvaranju hipertrofičnih ožiljaka i keloida )

Što je face lift?
Face lift spada među zahtjevnije zahvate estetske kirurgije. Od pacijenta zahtjeva strpljenje u fazi oporavka, a od estetskog kirurga veliko iskustvo i vještinu. Ovih zahvatom zateže se opuštena koža lica kao i suvišna koža vrata (zbog čega se još naziva i full face lift).
Koja je razlika između ”Short Scar” i klasičnog face lifta?
Klasična face lift operacija traje oko četiri do pet sati rez se proteže od vlasišta sljepoočne regije, ispred i iza uha, te završava daleko u vlasištu zatiljne regije. Oporavak je relativno dugotrajan, otekline i modrice obično traju četiri do pet tjedana. Poznate se i relativno česte komplikacije poput ozljede ličnog živca, a kod kroničnih pušača često je propadanje dijela kočnog režnja. S obzirom na životni suvremeni životni stil, pacijent više ne mogu odvojiti toliko vremena za operaciju i oporavak. Zahvat je kompliciran, prate ga određeni rizici i potreban je dug postoperativni oporavak.

S druge strane, face lift kratkog reza ili ”Short Scar” face lift vrši se kroz dvostruko kraći rez, operativni zahvat je znatno kraći u usporedbi sa klasičnim (otprilike traje dva i pol sata), a postoperativni postupak traje oko dva tjedna. Što je izuzetno bitno, postoperativne komplikacije kod face lifta kratkog reza su znatno rjeđe, dok je sam rezultat operacije jednako trajan kao i kod klasičnog, a često i znatno kvalitetniji.

Koju metodu face lifta koristite u ”Ordinaciji Ostojic”?
Nakon dugogodišnje prakse sa klasičnim face liftom, priklonili smo se suvremenoj metodi i među prvim ordinacijama u Hrvatskoj smo počeli primjenjivati face lift kratkog reza. Navedenu metodu smo najviše usavršili direktno u ustanovi gdje je ona nastala, u Gentu u Belgiji, gdje je održano nekoliko edukacijskih seminara. Uživo smo prisustvovali kirurškoj proceduri koju su izvodili spomenuti autori kirurške tehnike, vrhunski estetski kirurzi Patrick Tonnard i Alexis Verpaelle.

U zadnjih nekoliko godina primjenjujemo isključivo face lift kratkog reza. Cilj nam je prije svega zadovoljstvo pacijenta ishodom estetskog zahvata, dok se iznimna pažnja posvećuje zdravlju pacijenta. Zbog kratkog trajanja samog zahvata kao i kratkog postoperativnog perioda oporavka, minimalni rizik od postoperativnih komplikacija, te izvrstan i trajan estetski dojam – naši pacijenti su iznimno zadovoljni metodom kratkog reza.
U ”Ordinaciji Ostojić” face lifting se izvodi vrlo često, a posebna pozornost se posvećuje daljnjem stručnom usavršavanju problematike face lifta kao i ostalih estetskih korekcija redovitim pohađanjem medicinskih kongresa u zemlji i inozemstvu te pomnim praćenjem stručne literature u najeminentnijim medicinskim časopisima.

Što je bitno kod preoperativnog pregleda?
U preoperativnom pregledu pristup svakom pacijentu je individualan. Uzima se temeljita osobna i obiteljska anamneza. Sa pacijentima se razgovara o čeljama i očekivanjima nakon čega slijedi pregled, kod kojeg je važan dio psihološka evaluacija. Tijekom pregleda se utvrđuje plan operativne procedure u odnosu na izraženost labiomandibularnih nabora, nazolabijalnih i mentolabijalnih brazda, mlohavosti prednjeg gornjeg vrata i izgleda očnih kapaka.  Također se razmatraju opcije kombiniranja dodatnih ili adjuvantnih kirurških tehnika kao dodatak face liftu, primjerice primjena Botoxa A ili aplikacija Aquamida u usnice, nazolabijalne ili mentolabijalne brazde itd.

Kod pregleda je važno utvrditi teksturu i tip kože lica i vrata, te prepoznati eventualne asimetrije lica i vrata i predočiti ih pacijentu ispred ogledala. Nakon pregleda pristupa se fotografiranju pacijenta u 7-9 standardnih projekcija. Rutinske preoperativne pretrage moraju biti izvršene prije zahvata i ne smiju biti starije od mjesec dana, a uključuju EKG, UZV srca, RTG srca i pluća, krvne testove i pregled internista. Nakon preoperativne faze ide kirurška procedura.

Što očekivati od postoperativnog perioda face lifta?

Velika prednost face lifta kratkog reza je brzi oporavak (dvostruko brži u odnosu na klasični face lifting). S obzirom da se primjenjuju intramuskularne injekcije protiv bolova, rani postoperativni tijek je bezbolan. Nakon operacije, pacijent se zadržava 24 sata pod liječničkom opservacijom, nakon čega se pacijent pušta na postoperativnu njegu. Radni lakšeg održavanja higijene lica, vrata i vlasišta, rezovi su nepokriveni.

Mogući su blagi bolovi u području lica i vrata kroz nekoliko dana, a uspješno se rješavaju peroralnim uzimanjem analgetika. Modrice i otekline  lica i vrata obično traju oko desetak dana, a resorpcija ili nestanak hematoma i oteklina se može ubrzati redovitim uzimanjem antiedematozne terapije na bazi ananasa tijekom četiri tjedna s preporukom početka terapije tjedan dana prije planiranog zahvata.

Pacijenti trebaju paziti da spavaju na leđima s blago povišenim uzglavljem najmanje dva tjedna, a najmanje četiri tjedna moraju izbjegavati trenje kože i slične traume i fizičke manipulacije lica i vrata. Utrnulost ili hipoestezija kožnog režnja obraza je gotovo uvijek prisutna i perzistira nekoliko mjeseci, a potom se senzibilni osjet vraća u potpunosti.

Pacijenti se mogu vratiti većini uobičajenih životnih aktivnosti za oko 2 tjedna, no to je individualan proces. Šavovi vertikalnog kraka facelifta se skidaju nakon 7 dana, a šavovi  horizontalnog kraka nakon 2 tjedna.

Koje su moguće komplikacije face lifta?
Kod face lifta kratkog reza komplikacije su izuzetno rijetke, za razliku od klasičnog face lifta. Moguće komplikacije  su infekcija, krvarenje ili hematom, ozljeda očnog živca, hipertrofični ožiljci i keloidi (pojavljuju se samo kod osoba koje su tome inače sklone). Prevencija infekcije je može biti preoperativna, intravenska te peroralna primjena antibiotika u prvih nekoliko dana nakon operacije. Ozljeda ličnog živca je vrlo rijetka, radi se o kratkotrajnim, blagim poremećajima normalnih pokreta lica.