Botox A ili Botulinum A Exotoxin

U Hrvatskoj je Botulinum A Exotoxin (u daljnjem tekstu Botox A) dostupan od 2000. godine i prve injekcije Botoxa A su primijenjene u  „Ordinaciji Ostojić“. Stoga s punim pravom smatramo da imamo najviše iskustva u primjeni Botoxa A u estetske svrhe. Botox A je neurotoksin ili nervni otrov koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Postoji sedam različitih serotipova Botoxa, a u medicinskoj primjeni se koristi Botox A. Prvi liječnik koji je aplicirao Botox A u estetske svrhe je dr. Caruthers koji je, tretirajući  grčeve očnih mišića (blefarospazam), primijetio da bore oko očiju potpuno nestaju ili postaju manje upadljive. To se dogodilo prije petnaestak godina. Američka organizacija Food and Drug Administration (FDA), koja kontrolira kvalitetu i sigurnost hrane i lijekova, odobrila je primjenu Botoxa A u kozmetičke svrhe 2002. godine.

Djelovanje Botoxa A

Botox A blokira vezu između motoričkog živca i mišića lica i vrata (neuromuskularni spoj). Blokada traje prosječno od 3 do 6 mjeseci, a nakon toga se kontakt između živca i mišića (samim tim se obnavlja funkcija mišića) ponovno uspostavlja formiranjem novih živčanih vlakana ili aksona od blokiranog živca koji formiraju neuromuskularnu vezu. Zato je iznimno važno da se Botox A aplicira direktno u mišiće lica i vrata jer samo tako apliciran Botox osigurava maksimalan efekt. Stoga smatramo da Botox A može aplicirati kvalificirani liječnik koji odlično poznaje anatomiju mimičnih mišića lica koji su odgovorni za nastanak bora. Bore lica nastaju kao rezultat djelovanja triju osnovnih faktora: aktivnost mimičnih mišića lica i vrata, proces starenja i izlaganje suncu, vjetru i suhom zraku.

Botox A može eliminirati samo onu komponentu bore koja je nastala kao rezultat pojačane aktivnosti mimičnih mišića, zato su rezultati primjene Botoxa A bolji u mlađih osoba kod kojih bore lica nastaju gotovo isključivo djelovanjem mimične muskulature pri čemu se može očekivati potpuno brisanje tretiranih bora. Primjena Botoxa A u starijih osoba dovodi do ublažavanja bora, ali ne i potpunog brisanja jer Botox A ne može eliminirati bore nastale starenjem kože ili zbog pretjeranog izlaganja suncu i vjetru.

Indikacije za primjenu Botoxa A u kozmetičke svrhe

U Hrvatskoj se Botox A koristi gotovo isključivo za tretman bora gornje trećine lica:

 • horizontalne bore čela
 • vertikalne bore glabele ili bore mrštenja („Frown lines“)
 • bore smijeha ili periorbitalne bore („Crow’s feet“)
 • liječenje pretjeranog znojenja ili hiperhidroze

Međutim Botox A se može primijeniti i u donjim dijelovima lica i na vratu. Tako se Botoxom A mogu tretirati :

 • plitke bore donjih očnih kapaka (Botox A se aplicira u najmanjim dozama u sredinu donjeg očnog kapka)
 • nazolabijalne brazde (Botox A se aplicira uzduž linije donje čeljusti da se blokira aktivnost najpovršnijeg vratnog mišića platizme i spriječi povlačenje mekih tkiva lica prema vratu što doprinosi nastanku dubokih nazolabijalnih brazda)
 • plitke vertikalne bore oko usnica
 • horizontalne bore vrata koje nastaju zbog aktivnosti mišića platizme i koje se ne mogu riješiti faceliftom
 • nekoliko cm ispod usnih kuteva da bi se postiglo podizanje kuteva

Kontraindikacije za primjenu Botoxa A

 • preosjetljivost na neki od sastojaka preparata ( alergija na Botox A je veoma rijetka )
 • generalizirane smetnje mišićne aktivnosti (npr. myastenia gravis)
 • istovremena primjena aminoglikozidnih antibiotika (npr. gentamicin)
 • prisutnost infekcije na mjestu na mjestu ili oko mjesta injiciranja
 • kod poremećaja krvarenja ako se uzima antikoagulantna terapija ili ako pacijent pati od hemofilije
 • tijekom trudnoće i razdoblja dojenja

Iskustva s Botoxom  A u „Ordinaciji Ostojić“

„Ordinacija Ostojić“ je prva ordinacija estetske kirurgije u Hrvatskoj u kojoj je primijenjen Botox A. U proteklih 8 godina smo stekli zavidno iskustvo u primjeni Botoxa A na ovom području, pri čemu smo imali neznatan broj komplikacija. U „Ordinaciji Ostojić“ Botox A smo primjenjivali u gotovo sva područja lica i vrata te za tretman pretjeranog znojenja. Tretmani Botoxom A se mogu ponavljati neograničeni broj puta jer nema opasnosti za zdravlje pacijenta. Razmak između pojednih tretmana mora biti minimalno 3 mjeseca. Obično efekt Botoxa A traje od 3 do 6 mjeseci iako imamo nekoliko pacijentica kojima efekt Botoxa traje i do 10 mjeseci nakon višekratnih aplikacija.

Primjena Botoxa A je gotovo bezbolna. Botox A se daje intramuskularno putem inzulinskih injekcija. Blage otekline ili modrice se mogu pojaviti na mjestu aplikacije i obično traju dan-dva. Naša iskustva s primjenom Botoxa A u estetske svrhe ili za tretman pretjeranog znojenja su izrazito pozitivna. To znači da Botox  A potpuno briše ili smanjuje bore lica. Jedini nedostatak Botoxa A je relativno kratak period učinka.

Postupak

Prvi korak je preoperativni pregled. Tijekom pregleda se pažljivo pregledaju bore u gornjoj trećini lica i procijeni koji postotak bora će nestati nakon aplikacije Botoxa A. Podaci o eventualnoj alergiji pacijenta na brojne alergene moraju biti notirani. Određene neurološke bolesti (miasthenia gravis), odnosno trudnoća i dojenje moraju biti evidentirani jer takva stanja isključuju pacijenta za tretman Botoxom A.

Kod primjene Botoxa A pacijent ne mora imati standardne preoperativne pretrage. Ako pacijent eventualno kronično uzima preparate acetil salicilne kiseline (Aspirin, Andol) tada se mogu očekivati izraženije modrice na mjestu aplikacije Botoxa A. Pacijent mora biti upoznat s mogućim komplikacijama primjene Botoxa A koje su rijetke ako se poštuju pravilni postulati aplikacije Botoxa A.

Kirurška procedura

Primjena Botoxa A za korekciju bora gornje trećine lica

Na slikama su prikazane horizontalne bore čela u stanju mirovanja i pri nabiranju čela. Dio lica koji će biti tretiran Botoxom A se mora dezinficirati kožnim dezinficijensom koji ne sadrži alkohol jer se smatra da lokalno apliciran alkohol inaktivira Botox A. U tu svrhu koristimo Octenisept. Botox A se mora aplicirati pri sjedećem ili poluležećem položaju pacijenta jer su u navedenim položajima neznatne šanse da Botox A prodre u očnu šupljinu i paralizira očne mišiće.

Preoperativni marking kirurškim flomasterom. Prikazan je V uzorak apliciranja Botoxa A koji će kreirati mladenačke obrve s podignutim lateralnim dijelovima obrva i eliminirati plitke horizontalne bore čela. Razmak između pojedinih horizontalnih injekcija Botoxa A mjeri oko 2 cm, a vertikalno oko 1 cm. Treba nastojati da se Botox A primjenjuje direktno u horizontalne bore čela, odnosno u čeoni ili frontalni mišić.

Prikazana je bočica Botoxa A od 100 IU (International Units) koja je razrijeđena s 1 ml fiziološke otopine. Na temelju višegodišnjeg iskustva, u „Ordinaciji Ostojić“ razrjeÄ‘ujemo Botox A s minimalnom količinom fiziološke otopine da bi bio najkoncentriraniji i samim time najefikasniji. Jedna bočica od 100 IU je obično dovoljna za tretman najviše 2 pacijenta, a ako se vrši terapija pretjeranog znojenja, tada je jedna bočica od 100 IU dostatna samo za jednog pacijenta.

Na slikama je prikazana injekcijska primjena Botoxa A. Pri svakom ubodu igle se aplicira 2 – 3 IU Botoxa A. Igla mora biti usmjerena okomito na površinu kože čela a u dubinu do čeone kosti. Nakon što igla dosegne čeonu kost, izvuče se oko 1 mm prema van i potom se Botox A aplicira u čeoni mišić koji je odgovoran za nastanak horizontalnih bora čela.

Završena je primjena Botoxa A u horizontalne bore čela. Za korekciju prikazanih bora je potrebno oko 25 do 30 IU Botoxa A. Na kraju se tretirano područje lica očisti dezinficijensom za kožu. Mi savjetujemo pacijenta da nabire čelo u sljedeća 3-4 sata da bi Botox A najviše zahvatio mišiće koji formiraju bore. Pacijent ne smije biti u horizontalnom položaju niti prstima dirati tretirane dijelove lica u istom periodu. Početak djelovanja Botoxa A se vidi tek nakon 3 dana, a maksimum efekta nakon 7 – 10 dana.

Primjena Botoxa A u periorbitalne bore ili bore smijeha ( engl. Crow’s feet )

Na slici se vide izražene bore smijeha.

Botox A se aplicira na četiri točke koje moraju biti udaljene najmanje 1 cm od lateralnog, koštanog oribtalnog luka. Pri svakom ubodu se apliciraju  3 – 4 IU (International Units) Botoxa A. Igla mora biti usmjerena prema van, a Botox A se aplicira plitko, na dubinu od oko 2 mm jer je orbikularni očni mišić smješten neposredno ispod kože.

Na slici je prikazana pacijentica s dubokim vertikalnim borama glabele (bore mrštenja ili eng. Frown lines) koje se mogu vrlo efikasno tretirati  Botoxom A.

Primjena Botoxa A u  bore koje nastaju mrštenjem. Pri svakom ubodu se aplicira 4 – 7 IU Botoxa A. Od izuzetne važnosti je precizna primjena Botoxa A u  mimične mišiće lica jer se na taj način osigurava optimalan estetski rezultat i minimiziraju šanse za komplikacije poput spuštenog položaja (ptoza) obrva i gornjih očnih kapaka.

Postoperativni period

S obzirom da se Botox A aplicira u sjedećem ili polusjedećem položaju, pacijentima se savjetuje da ne smiju biti u horizontalnom položaju narednih 3 – 4 sata. Pacijent ne smije prstima dirati tretirano područje lica najmanje 4 sata. U navedenom periodu pacijenti moraju učestalo raditi grimase lica koje formiraju bore koje želimo eliminirati da bi Botox A  precizno blokirao ciljne mišiće lica. Pacijenti mogu imati minimalne otekline i/ili modrice gornje trećine lica koje obično nestaju za 1-2 dana.

Komplikacije

Komplikacije kod primjene Botoxa A su veoma rijetke. Dosad nije opisana alergijska anafilaktička reakcija na Botox A. Do nuspojava može doći ako se Botox A aplicira na krivo mjesto, što dovodi do paralize dotičnih mišića, a davanje visokih doza može uzrokovati paralizu mišića udaljenih od mjesta injiciranja. Osnovno pravilo je da ubod injekcije kojom se aplicira Botox A mora biti udaljen najmanje 1 cm od košanih rubova očne šupljine ili orbite.

Neki pacijenti mogu patiti od blagih glavobolja, vrtoglavica i mučnina nekoliko dana nakon aplikacije Botoxa A. Spušten položaj ili ptoza obrva i gornjih očnih kapaka su također rijetke nuspojave. Kod primjene Botoxa A u područje vrata može doći do poremećaja akta gutanja ili do smetnji disanja i promuklosti, ali takve su komplikacije vrlo rijetke.

Što je Botox A?
Botox A ili Botulinum A Exotoxin je neurotoksin ili nervni otrov koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Poznato je sedam različitih serotipova Botoxa, dok se u medicinskoj primjeni koristi Botox A. Primjena u estetskim zahvatima počinje prije petnaestak godina, kada dr. Caruthers, tretirajući grčeve očnih mišića, primjećuje kako bore oko očiju postaju manje primjetne ili potpuno nestaju. U Hrvatskoj je Botox A dostupan od 2000., a prve injekcije Botoxa A primijenjene su upravo u ”Ordinaciji Ostojić”.

Kako djeluje Botox A?
Botox A blokira neuromuskularni spoj, odnosno vezu između mišića lica i vrata i motoričkog živca. Blokada traje prosječno tri do šest mjeseci. Nakon toga počinju se formirati nova živčana vlakna (aksona) od blokiranog živca, odnosno uspostavlja se kontakt između živca i mišića. Iz tog razloga od izuzetne je važnosti da se Botox A aplicira u mišiće vrata i lica radi postizanja maksimalnog efekta. Zbog toga Botox A smije aplicirati samo kvalificirani liječnik koji iznimno dobro poznaje anatomiju mimičnih mišića lica.
Botox A može eliminirati samo onu komponentu bore koja je nastala kao rezultat pojačane aktivnosti mimičnih mišića. Iz tog razloga su rezultati primjene Botoxa A bolji u mlađih osoba kod kojih bore lica nastaju gotovo isključivo djelovanjem mimične muskulature pri čemu se može očekivati potpuno brisanje tretiranih bora. Primjena Botoxa A u starijih osoba dovodi do ublažavanja bora, ali ne i potpunog brisanja jer Botox A ne može eliminirati bore nastale starenjem kože ili zbog pretjeranog izlaganja suncu i vjetru.

Koje su indikacije, odnosno kontraindikacije za primjenu Botoxa A?
Botox A se koristi gotov isključivo za tretman bora gornje trećine lica, što podrazumijeva bore smijeha (periorbitalne bore), bore mrštenja (vertikalne bore glabele) i horizontalne bore čela. No Botox A može se primijeniti i u donjem dijelu lica i na vratu. Neki od primjera su horizontalne bore vrata koje se ne mogu riješiti faceliftom, plitke vertikalne bore oko usnica, podizanje usnih kuteva, plitke bore donjih očnih kapaka i nazolabijalne brazde.
Što se kontraindikacija tiče, Botox A se ne bi smio primjenjivati tijekom trudnoće i razdoblja dojenja. Također se izbjegava ako pacijent pati od poremećaja krvarenja ako se uzima antikoagulantna terapija ili ako pacijent pati od hemofilije. Botox A se ne smije aplicirati ako su prisutne infekcije na mjestu ili oko mjesta injiciranja, ako pacijent ima generalizirane smetnje mišićne aktivnosti ili ako pacijent uzima aminoglikozidne antibiotike. Alergija na Botox A je vrlo rijetka, ali moguća je preosjetljivost na neki od sastojaka preparata.

Kako se odvija cijeli postupak?
Prvi korak je preoperativni pregled gdje se pregledavaju bore na licu (ili vratu) i procjenjuje postotak bora koji će nestati nakon aplikacije Botoxa A. Preoperativni pregled služi i za procjenu spremnosti pacijenta na zahvat. Određene neurološke bolesti, trudnoća, dojenje, eventualne alergije, poremećaj krvarenja i sl. eliminiraju pacijenta, odnosno na njima se ne smije provoditi zahvat.
Nakon preoperativnog pregleda slijedi kirurška procedura. Za više informacija pogledati detaljni opis aplikacije Botox A.

Kako izgleda postoperativni period?
Nakon zahvata pacijenti ne bi smjeli biti u horizontalnom položaju narednih tri do četiri sata. Najmanje četiri sata nakon zahvata ne smije se prstima dirati tretirano područje lica, a u tom periodu pacijenti moraju učestalo raditi grimase lica koje formiraju bore koje želimo eliminirati da bi Botox A precizno blokirao ciljne mišiće lica. Moguće su minimalne otekline ili modrice na gornjoj trećini lica, no obično nestaju nakon jedan do dva dana.

Koje su moguće komplikacije kod primjene Botoxa A?
Općenito, komplikacije su vrlo rijetke. Anafilaktička reakcija na Botox A do sada nije opisana. Od rijetkih nuspojava moguće su blage glavobolje, vrtoglavice i mučnine nekoliko dana nakon aplikacije Botoxa A. Spušten položaj ili ptoza obrva i gornjih očnih kapaka su također rijetke nuspojave. Kod primjene Botoxa A u područje vrata može doći do poremećaja akta gutanja ili do smetnji disanja i promuklosti, ali takve su komplikacije vrlo rijetke.
Najčešći uzrok komplikacija je aplikacija Botox A na krivo mjesto, što dovodi do paralize mišića. Osnovno pravilo je da ubod injekcije kojom se aplicira Botox A mora biti udaljen najmanje 1 cm od koštanih rubova očne šupljine ili orbite. Davanje visokih doza može uzrokovati paralizu mišića udaljenih od mjesta injiciranja.